In februari 2023 is stagiair Teije Blinde, opleiding Marketing of Social Business aan Hogeschool Rotterdam, gestart met zijn afstudeeronderzoek bij Voor Goed. Hoe is het om af te studeren bij Voor Goed? Teije neemt jullie graag een dag mee bij ons op kantoor!
'Vanochtend stap ik ons kantoor binnen en mijn collega vraagt hoe het gaat met mijn studie. We bespreken wat vragen die ik heb rondom het onderzoek voor onze Goed Inkopen pagina. Dit is een pagina waar MKB’ers en corporates zich kunnen laten inspireren om verantwoord in te kopen om zo bij te dragen aan positieve impact voor de maatschappij.
Tegelijkertijd zit de rest van het team in een vergadering, het is ten slotte dinsdag. Wij weten namelijk wel hoe we moeten vergaderen. Dit is het team Sociaal Ondernemerschap dat bestaat uit Thom en Marcel en Farah. Dit team houdt zich bezig met het versterken van sociale ondernemers in Rotterdam. Wekelijks nemen zij met elkaar door waar iedereen mee bezig is en wat de actiepunten zijn voor komende week. Zo blijven ze goed van elkaar op de hoogte, wat in de drukte van alle meetings met ondernemers noodzakelijk is.
Bij het wekelijks teamoverleg ben ik deze week de gelukkige die mag notuleren en de vergadering mag voorzitten. Dit wisselen we elke week af om deze taak samen te dragen. Maart is een drukke maand voor het team want er zijn veel evenementen die wij organiseren om het sociaal ondernemerschap in onze ‘rotstad’ te stimuleren. We zijn hier vaak met een groot deel van het team bij aanwezig en dat vraagt veel organisatie. Dit neemt dan ook een groot deel in van de vergadering.
Terwijl we het ook hebben over de digitale tools die we hebben gelanceerd (en gaan lanceren) om impact ondernemerschap aan te jagen, vliegen er plotseling mandarijnen over tafel. Ibramhim, een oud-trainee vanuit Gemeente Rotterdam die even kwam buurten, had ze meegenomen. Ze vallen in de smaak, net als de ideeën die op tafel komen voor ons volgende teamuitje.
Als de vergadering afgelopen is, praten sommige collega’s nog even verder en gaan anderen een volgend overleg in. Een deel gaat met elkaar richting een van de kantines van het CIC. We zitten onder een begroeide groene wand aan onze lunch en praten na over de vergadering. Marijke evalueert met mij hoe ik de vergadering leidde en noteerde. Gelukkig hebben we het niet alleen over werk en vertellen we elkaar hoe ons weekend was.
Na de lunch werk ik de notulen uit en zet de actiepunten naar iedereen op de mail. Vervolgens is het alweer tijd om mij klaar te maken om naar de bijeenkomst te gaan van de Rotterdam Impact Raad. Dit is een adviesraad bestaande uit leiders, ondernemers en netwerkers die een hart hebben voor het oplossen van maatschappelijke problemen binnen Rotterdam. Elk kwartaal behandelen we een maatschappelijk thema en zoeken we nieuwe samenwerkingen en oplossingen om de stad gezonder te maken.
Dit keer gaat het over het lokale voedselsysteem waar de partijen Rechtstreex en de Rotterdamse Oogstmarkt te gast waren. Zij vertellen over de problemen die zij ervaren in de transitie naar een circulaire economie binnen hun onderneming. De Rotterdam Impact Raad gaat na hun pitches uiteen in twee groepen en adviseert de twee partijen. Raadsleden schrijven bedrijven en andere connecties op een blaadje waar zij een van de twee ondernemers in contact mee kunnen brengen. Na afloop praten we na onder het genot van een hapje en een drankje in de Food Union.
Het was een dag waarbij ik me zeker niet hoefde te vervelen. Ik krijg energie als ik praat met anderen over oplossingen en samenwerkingen om het sociaal ondernemerschap aan te jagen voor onze prachtige stad. Gelukkig is er morgen weer een dag waar ik dit opnieuw mag doen!'