RIKX wint 1 miljoen voor rotterdam

Rikx staat voor het waarderen van maatschappelijk impact die sociaal ondernemers weten te maken. Dan bedoelen we een waardering in geld en niet – per sé – een klopje op de schouder.

Voor Goed heeft de afgelopen jaren veel samengewerkt met de gemeente Rotterdam en Rebel Group om bij te dragen aan de methodiek van de Rikx. Wat het is en waarom, dat wordt in deze post kort uitgelegd. 

Het harde werk en de impact die sociaal ondernemers realiseren krijgen een financiële waarde d.m.v. de Rikx. Waarom zou je dat doen? Wel, omdat het er toe leidt dat er financiering komt voor goede projecten, waarbij minder afhankelijkheid is van de gemeente. Het is een systeeminnovatie waarvan vandaag bekend is geworden dat deze de hoofdprijs wint van de internationale prijsvraag van Bloomberg Philantropies!

Heel concreet betekent dit dat deze Amerikaanse filantropische instelling uit 631 wereldwijde inzendingen dit Rotterdamse idee heeft uitgelicht omdat ze vinden dat het veel potentie heeft. Er is 1 miljoen dollar prijzengeld gewonnen om de komende 3 jaar het systeem door te ontwikkelen en zowel landelijk als internationaal te schalen.

Wat doet Rikx dan, dat het zo’n voorname prijs wint?

Voor Goed heeft bijgedragen aan deze methodiek op basis waarvan projecten van sociale ondernemers zowel kwalitatief als kwantitatief kunnen worden ontwikkeld. Dit betekent dat het effect van het project op de deelnemers wordt bekeken en naast de kosten van het project worden gelegd. Deze verhouding tussen kwaliteit en kwantiteit wordt uitgedrukt in Rikx. En 1 Rikx is momenteel 38 euro waard.

Na de beoordeling krijgt een project te horen hoeveel Rikx ze mogen verkopen op het rikxplatform. En dan is het wachten tot er kopers komen.

Wie kopen dan Rikx en waarom?

De gemeente Rotterdam kent een social return regeling. Dat is een regeling die inhoudt dat iedere partij die een contract met de gemeente aangaat, een sociale tegenprestatie moet leveren door het creëren van werk. Maar sommige bedrijven lukt dat niet goed. En voorheen kregen ze een boete. Dat vonden we zonde. Als het niet aan de wil ontbreekt bij de partijen, maar wél aan een goed instrument, dan moeten we zorgen dat het instrument er komt.

Na een pilot van een klein jaar blijkt het systeem heel goed aan te slaan. Veel bedrijven willen Rikx kopen en de gemeente stemt er mee in. Immers, de Rikx (maatschappelijke impact) heeft betrekking op werkgelegenheid. Sociaal ondernemers werken met een doelgroep die via het project een betere kans op werk heeft. Bovendien is het voor de gemeente waardevol om deze doelgroep aan het werk te krijgen, wat bijvoorbeeld in uitkeringen scheelt. Centraal staat natuurlijk de Rotterdammer die via dit werk een goede kans krijgt op een mooiere toekomst. Kortom, winst voor iedereen.

Klinkt goed. Kan ik meedoen?

Bijna. Met het geld van Bloomberg zal niet alleen het systeem worden verbeterd en versoepeld, zo wordt gekeken of op korte termijn al in de ruime regio van Rotterdam kan worden geïmplementeerd. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2022 een nieuwe uitvraag voor projecten wordt gedaan. En dan kun jij ook een projectvoorstel inleveren.

Hou de website en socials in de gaten, want wanneer er weer nieuws is, dan laten we dat snel weten.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Michiel of een kijkje nemen op het Rikx platform.

Lees meer:

Bekijk alles

Maart update: Ecosysteem Voor Goed

Afgelopen maand was Voor Goed lekker onderweg. We hebben veel kennis en nieuwe inzichten opgehaald, die we graag met jullie delen. Mocht je meer informatie willen, of actief willen worden in een van de steden die hieronder vermeld worden, laat het...

Lees meer

Een koninklijk tapijt met maatschappelijke impact

Het is bijna een jaar geleden dat Rotterdam een fantastische dag beleefde tijdens Koningsdag 2023 en de viering van 10 jaar Koningschap. De stad was feestelijk versierd met stadsaankleding en groen-wit-groen-oranje extra grote vlaggenlijnen op vele...

Lees meer

Terugblik Masterclass Impact Ondernemen

Welke uitdagingen kunnen impact ondernemers samen met de gemeente oppakken? Die vraag stond centraal tijdens de Masterclass Impact Ondernemen voor ambtenaren. In vier sessies werden deelnemers meegenomen in de wereld van de betekeniseconomie,...

Lees meer