Een koninklijk tapijt met maatschappelijke impact

Het is bijna een jaar geleden dat Rotterdam een fantastische dag beleefde tijdens Koningsdag 2023 en de viering van 10 jaar Koningschap. De stad was feestelijk versierd met stadsaankleding en groen-wit-groen-oranje extra grote vlaggenlijnen op vele iconen, gebouwen en winkels door de hele stad en langs de Koninklijke wandel- en vaarroute. 

Na de festiviteiten is alle stadsaankleding verzameld voor hergebruik. Een aanzienlijk deel ervan bleef schoon, waaruit nieuwe producten zoals tassen en picknickdekens zijn vervaardigd door sociale werkplaatsen. Sommige items vertonen echter lichte gebruikssporen, maar zijn bij uitstek geschikt voor opname in een handgeknoopt wandtapijt. Dit kan worden gedaan met behulp van de traditionele Marokkaanse (upcycling) techniek die bekend staat als 'boucherouite'.

Binnenkort reist Fair Fabrics naar Marokko om samen met hun partnerwerkplaats aan twee tapijten te werken. Samen met de ambachtelijke wevers zullen ze ter plaatse ideeën bespreken, waarna een definitief gezamenlijk ontwerp zal worden gemaakt met behulp van de beschikbare stof. Eén stuk zal worden geschonken aan de Nederlandse ambassade in Rabat, en één stuk zal terugkeren naar Rotterdam om op te hangen in een openbaar gebouw waar iedereen het kan bewonderen. Een prachtige nalatenschap voor de stad Rotterdam met impact.

Gezamenlijk streven we ernaar de Rotterdamse editie te presenteren aan onze vertrekkende burgemeester Aboutaleb, als een blijk van waardering en dankbaarheid voor zijn jarenlange toewijding en steun aan Rotterdam Make it Happen, en aan alle iconische bedrijven en organisaties in de stad.

Het Koninklijk Tapijtproject is een initiatief van Karin Kandt-Reinders en wordt gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Marokko en Fair Fabrics. Het Koninklijk Tapijt wordt ondersteund door Host City Koningsdag in Rotterdam 2023 (Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals) en Rotterdam. Make It Happen. partners. Alle materialen die worden gebruikt voor het Koninklijk Tapijtproject komen van de extra grote vlaggenlijnen en banners waarmee de stad was versierd.

Fair Fabrics is een sociale onderneming; winst is geen doel op zich, maar een middel om de missie te bereiken. Ze zijn aangesloten bij Social Enterprise NL en Voor Goed // Aanjagers van sociaal ondernemerschap.

Meer informatie over het Koninklijk Tapijtproject is te vinden via de speciale projectpagina:
https://www.fairfabrics.nl/en/royal-tapestry/

Met dank aan:
Karin Kandt-Reinders, Annemieke van Wegen-Delhaas, Daisey van Eijk, Carolien van Wersch, Marijke Feijt, Audrey Huetteman, Nora Charrou, Fatima Falfouli, Khadija Haoui, Netherlands Business in Morocco, Hala Boumaiz, Vera Mulder en Nadia Alaoui Abdellaoui.

Lees meer:

Bekijk alles

Succesvolle tweede editie Masterclass Impact Ondernemen voor ambtenaren!

Op 23 mei 2024 vond de feestelijke afsluiting plaats van een succesvolle tweede editie van de Masterclass Impact Ondernemen. Een groep enthousiaste ambtenaren, werkzaam voor de verschillende clusters, kreeg die ochtend hun certificaat overhandigd.

Lees meer

Maart update: Ecosysteem Voor Goed

Afgelopen maand was Voor Goed lekker onderweg. We hebben veel kennis en nieuwe inzichten opgehaald, die we graag met jullie delen. Mocht je meer informatie willen, of actief willen worden in een van de steden die hieronder vermeld worden, laat het...

Lees meer

Recap SEWF Citytour Rotterdam 2023

Lees de Nederlandstalige terugblik onderaan. Did you catch the impact bug last week? The Social Enterprise World Forum, hosted by the City of Amsterdam in partnership with Social Enterprise Netherlands put a spotlight on the Netherlands and its...

Lees meer